Malawifriends
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.



 
IndexGalerijLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen
Nieuwe site!!! DIT IS NIET DE SITE UIT DE PM!! DE NIEUW MALAWIFRIENDS!!!
Bezoekersteller
Laatste onderwerpen
» Aquarium van de Admin
Het voeren uitgelegd Icon_minitimewo mei 13, 2009 6:18 pm van Admin

» Vragen over zieke vissen.
Het voeren uitgelegd Icon_minitimezo mei 10, 2009 2:57 pm van Admin

» Hoe herken ik een zieke vis
Het voeren uitgelegd Icon_minitimezo mei 10, 2009 2:55 pm van Admin

» Wat is jouw voer schema?
Het voeren uitgelegd Icon_minitimezo mei 10, 2009 11:15 am van Admin

» Het voeren uitgelegd
Het voeren uitgelegd Icon_minitimezo mei 10, 2009 11:13 am van Admin

» Mbuna-groep soortvorming
Het voeren uitgelegd Icon_minitimezo mei 10, 2009 11:00 am van Admin

» Metriaclima barlowi
Het voeren uitgelegd Icon_minitimeza mei 09, 2009 12:48 pm van Admin

» Metriaclima aurora
Het voeren uitgelegd Icon_minitimeza mei 09, 2009 12:43 pm van Admin

» Colisa chuna
Het voeren uitgelegd Icon_minitimevr mei 08, 2009 8:25 pm van Admin


Het voeren uitgelegd

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Ga naar beneden
Auteur Bericht
Admin
Admin
Admin
Admin

Aantal berichten : 60
Join date : 08-04-09
Leeftijd : 69
Woonplaats : Lelystad

Het voeren uitgelegd Vide
BerichtOnderwerp: Het voeren uitgelegd Het voeren uitgelegd Icon_minitimezo mei 10, 2009 11:13 am

Bijna alle Mbuna leven in het wild voornamelijk van het afschrapen en uitkammen van algenvelden op de rotsen. Feitelijk zijn ze op zoek naar kleine kreeftjes e.d., maar uiteraard krijgen ze daarbij ook een flink deel algen binnen. De spijsvertering van de vissen is daar dan ook op ingesteld: ze kunnen, en moeten, zowel plantaardige kost, als ook dierlijk voedsel verteren. Niet één van de twee, maar alletwee dus. Het groenvoer hebben ze o.a. nodig voor de ballaststoffen, en om de spijsvertering goed te laten functioneren. Een teveel aan dierlijk voedsel kan verstoppingen veroorzaken, met de beruchte "Malawi Bloat" (flagellaten ziekte) tot gevolg, als je er niet op tijd bij bent is deze ziekte altijd dodelijk, en kan de bezetting in je bak in enkele dagen tijd decimeren.

Het is moeilijk om een richtlijn te geven omtrent de verhouding tussen dierlijk en plantaardig voer, maar ik hou 50/50 aan, en dat lijkt goed te werken. Meer plantaardig voer mag gerust, maar 100% plantaardig zou ik zeker niet doen, dan missen ze toch een flink deel voedingsstoffen. Misschien met uitzondering van Labeotropheus soorten, dat zijn toch wel uitgesproken algeneters, hoewel die ook dierlijk voer lusten.

Als ik het heb over "dierlijk voer" heb ik het uitsluitend en alleen over kreeftachtigen, of granulaat dat geschikt is voor Afrikaanse riftmeercichliden. Wat je beter niet kunt geven zijn zaken als Tubifex, rode muggenlarven, of voedingsstoffen die van landdieren afkomstig zijn, zoals bv. runderhart. Ze zullen het beslist lekker vinden, maar ze kunnen het doorgaans gewoonweg niet verteren. Dierlijke vetten worden opgeslagen in de lever, met een verhoogd risico op leververvetting.

Tot slot, voer met mate! Mbuna zijn nogal schrokops en hebben altijd honger! Als ze je aan zien komen hangen ze direct met zijn allen te schooien. Het "zoveel voer als in een paar minuten gegeten wordt" principe gaat niet helemaal op, hou het maar op 20-30 seconden, en wat er op de bodem terecht komt scharrelen ze zelf wel op. Dat zal doorgaans niet veel meer zijn trouwens...

Dus, om Mbuna gezond te houden komt zo ongeveer het volgende in aanmerking:

Droogvoer:
Goede kwaliteit cichlidenkorrels, of niet al te grote sticks. Eventueel vlokken. Groenvoer voor cichliden, spirulina vlokken zijn erg goed voor ze. Let op: de meeste Mbuna eten niet aan de oppervlakte, vlokken moet je onder water duwen. Het is verstandig om met name granulaat 10 minuutjes te laten weken, het zet nog enorm uit in de buik van de vissen als ze het "droog" naar binnen werken.

Diepvriesvoer:
Mysis, artemia (met mate), cyclops (vooral voor jonge visjes erg goed voer), Daphnia (lusten ze niet altijd), zwarte muggenlarven, krill, garnalen, gehakte mossel, "Malawi-mix". Géén rode muggenlarven en géén tubifex!

Vers groenvoer:
Komkommer, erwtjes (diepvries, alleen ontdooien en eventueel een paar keer fijnhakken), spruitjes (gekookt), broccoli (gekookt), paprika, courgette. Qua groenvoer is het eigenlijk eenvoudig: gewoon proberen, lusten ze het niet dan weet je dat ook weer. En je gezonde verstand gebruiken, géén chilli pepers geven bijvoorbeeld Het voeren uitgelegd Icon_biggrin

Vers ander voer:
Garnalen, rauw, gepeld en klein gehakt (grote Malawi cichliden kunnen ze ongepeld ook makkelijk aan). Mosselen, klein gehakt (met mate).
Terug naar boven Ga naar beneden
https://malawifriends.actieforum.com

Het voeren uitgelegd

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar boven
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum: Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Malawifriends :: Malawi Meer :: Het voeren van Mbuna -